wtorek, 26 marca 2013

Koszyczki wielkanocne

Oryginalny pomysł na koszyczki drożdżowe,   
które na pewno pięknie ozdobią nasze stoły wielkanocne:) 




Składniki na ciasto:


  • 1 jajko,
  • 4 szklanki mąki,
  • 2,5 dag drożdży,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania koszyków


Mleko podgrzewamy w garnuszku. Gdy już będzie ciepłe, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ok. 3 łyżek mąki. Mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą oraz dodajemy jajko i olej. Gdy drożdże będą "kipieć", wlewamy je do reszty składników i wyrabiamy ciasto. Im dłużej będziemy je wyrabiać, tym ciasto będzie lepsze:) Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż do podwojenia jego objętości. 

Przygotowujemy miskę żaroodporną o średnicy ok. 20 cm. Miskę odwracamy "do góry nogami" i wykładamy folią aluminiową. Z wyrośniętego ciasta robimy wałeczki, układamy je na misce (najpierw pionowo) a później przeplatamy pomiędzy sobą, tak jak pleciemy koszyki  z wikliny. Gdy ukończymy pleść naszą dolną część koszyka to smarujemy go jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do złotego koloru ok. 20 min.

Następnie z 3 dość długich wałeczków pleciemy warkocz "a'la obwarzanek" o średnicy naszej miski. Natomiast ostatnim elementem naszego koszyka jest rączka, którą również pleciemy z 3 wałeczków ciasta tworząc warkocz. Nakładamy nasz warkocz na miskę, aby był wygięty i w takiej pozycji pieczemy nasze elementy koszyka. Oczywiście wcześniej smarujemy je jajkiem.

Gdy nasze wszystkie elementy  już będą gotowe i dobrze ostygnięte, składamy je do siebie i łączymy wbijając w nie wykałaczki. Ozdabiamy koszyczki wg własnych upodobań:)


 PS.
Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 koszyczki:)

piątek, 15 marca 2013

Wielkanocne kurczaczki

Składniki:

- 3 jajka,
- kawałek marchewki,
- 6 ziaren pieprzu,
- kilka kropel oliwy


Jajka ugotować na twardo, obrać i wystudzić. Następnie nożem wykonać małe nacięcia na białkach w kształcie zygzaka i delikatnie rozdzielić połówki jajek. Aby żółtka nie wyschły i nie popękały należy je posmarować oliwą. Z ziaren pieprzu zrobić oczy, a z marchewki wyciąć 3 serduszka i 3 malutkie trójkąciki. Poukładać na żółtkach, ozdobić wg własnych upodobań  i gotowe ;)

środa, 13 marca 2013

Tort kawowo-orzechowy



Biszkopt:

- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 20 dag mielonych orzechów,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Przesianą mąkę, proszek i orzechy wymieszać, po czym połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy (średnica 22 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 min w tepm. 160 stopni C.



Masa kawowa:

- 4 jajka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 300 g masła,
- 100 g margaryny,
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 30 ml wody,
- 2 łyżki spirytusu


Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Jajka sparzyć we wrzątku, a następnie ubić z cukrem na sztywno(na parze). Masło i margarynę ubić w osobnym naczyniu, a gdy powstanie puszysta masa, dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu wlać rozpuszczoną kawę, a następnie spirytus.


Poncz:

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki spirytusu,
- 1 łyżka cukru,
- 100 ml wody


Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.


Dodatkowo:

- płatki migdałowe,
- polewa czekoladowa


Przekładanie ciasta:



Biszkopt przekroić 2 razy tak, aby powstały 3 blaty ciasta. Każdy blat nasączyć ponczem i smarować masą kawową. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, a brzegi obsypać płatkami migdałowymi. Ozdobić wg własnych upodobań.


Smacznego ;)




Cafe' Latte




Bardzo prosty i szybki przepis na efektowną cafe' latte bez ekspresu;)






Składniki:

- 200 ml mocnej kawy,
- 150 ml mleka,

Mleko zagotować, a następnie przelać do szklanki i spienić. Małym strumieniem, bardzo powoli wlać kawę do mleka i gotowe ;)


Smacznego ;)



środa, 6 marca 2013

3 BiT'



Biszkopt:

- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno mikserem. Wsypać cukier i ciągle ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wsypać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy i piec ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ostudzić ciasto (można odciąć wierzch biszkoptu, aby masa się lepiej trzymała).



Masa budyniowa:

- 2,5 szkl. mleka,
- 1 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/2 kostki masła,
Szklankę mleka wymieszać z mąką, cukrem i żółtkami, a resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną masę i gotować chwilę, aby powstał gęsty budyń. Ostudzić,a następnie utrzeć z masłem na puszystą masę.




Dodatkowo:

- 1 paczka krakersów,
- 3 paczki herbatników szkolnych,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- gorzka czekolada

Masa śmietankowa:

- 1/2 l śmietany kremówki 30%,
- 2 śmietanfixy,
- 2 łyżki cukru pudru
Ubić schłodzoną śmietanę, a następnie połączyć z cukrem pudrem i śmietanfixami. 

Przekładanie ciasta:

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Następnie poukładać herbatniki, rozsmarować na nich karmel z puszki, a potem ułożyć krakersy. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę i posypać startą, gorzką czekoladą.

Smacznego ;)