wtorek, 21 maja 2013

Karpatka

 

Ciasto:

- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. wody,
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 jajka

Wodę zagotować z margaryną. Następnie wsypać mąkę, energicznie wymieszać i gotować ok. 3 min, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, zmiksować go mikserem i połączyć z jajkami, dodając po jednym jajku. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Dno formy posmarować margaryną i wyłożyć połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec w tej temp. 15 min. Następnie obniżyć temp. do 150 stopni (ok. 15 min). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.


Masa:

- 2 budynie waniliowe,
- 5 łyżek cukru,
- 2,5 szkl. mleka,
- kostka masła,
- 1/2 kostki margaryny,
- 80 g rodzynków,
- 80 g orzechów włoskich,
- tabliczka gorzkiej czekolady

Szklankę mleka wymieszać z budyniami i cukrem, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować przez chwilę, ciągle mieszając (trzeba uważać, aby się nie przypaliło). Ostudzić budyń.
Masło z margaryną ubić i dodawać do niej po łyżce budyniu. Gdy powstanie gładka i puszysta masa, połączyć z pokrojoną w kostkę czekoladą, połamanymi orzechami i rodzynkami. Gotową masę rozsmarować na jednym blacie i przykryć drugim. Wstawić do lodówki.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Smacznego ;)