Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Z białek ubić sztywną pianę,
następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Mąki, proszek i kakao wymieszać,
przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy
posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 min w tepm. 160 stopni C. Przekroić po wystudzeniu.
Masa miętowa:
- 150 g miętowych landrynek,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1,5 szkl. mleka,
- 1/4 szkl. wody,
- 2 łyżki cukru,
- 150 g masła,
- opakowanie tic-tac’ów
Landrynki zalać wodą, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do ich rozpuszczenia. W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń z cukrem. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń. Gdy zgęstnieje dodać wcześniej przygotowany, ciepły syrop miętowy. Wystudzić budyń.
Tic-tac'ki rozgnieść i rozpuścić w 1- 2 łyżek wody. Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce dodawać zimny budyń, wlać rozmieszane tic-tac'ki i zmiksować na jednolitą masę.
Masa śmietankowa:
- 200 ml śmietany kremówki,
- 1 galaretka agrestowa
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkanki wrzątku. Przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z galaretką.
Dodatkowo:
- starta, gorzka czekolada
Kolejność:
Biszkopt - masa miętowa - biszkopt - masa śmietankowa - gorzka czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz