Połączenie
kawy, bakalii i gorzkiej czekolady… to doskonałe ciasto na rodzinne przyjęcia.
Zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom, a zwłaszcza wszystkim
smakoszom kawy:)
Biszkopt:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Wsypać cukier i ciągle ubijając
dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wsypać razem z proszkiem do pieczenia i
wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy
i piec ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ostudzić ciasto (można odciąć wierzch biszkoptu, aby masa się lepiej trzymała).
i piec ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ostudzić ciasto (można odciąć wierzch biszkoptu, aby masa się lepiej trzymała).
Masa budyniowa:
- 2 pełne szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 15 dag margaryny
- 15 dag masła
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki kokosu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 gorzka czekolada
Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie razem z cukrem i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę i masło utrzeć, dodać budyń i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać rodzynki, kokos, płatki migdałowe, posiekaną czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać (zostawić troszkę bakalii i czekolady na wierzch ciasta). Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Masa cappuccino:
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki Cappuccino orzechowego (w proszku)
- 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
- 1 łyżka żelatyny
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę i cappuccino, ostudzić, schłodzić w
lodówce. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Udekorować
bakaliami i posiekaną gorzką czekoladą, Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz