sobota, 29 grudnia 2012

Czekoladowa rozkosz

Biszkopt:

- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Mąkę, proszek i kakao wymieszać i połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 25 min w tepm. 160 stopni C.










 

Masa:

- 3 jajka,
- 5 łyżek cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki żelatyny,
- 3-4 łyżki spirytusu,
- szklanka osączonych wiśni w spirytusie lub likierze,
- 1 kostka masła,
- 3 galaretki w różnych kolorach (żółta, czerwona i zielona),
+ czekolada gorzka do dekoracji

Każdą z galaretek osobno rozpuścić w szklance gorącej wody, przelać do garnuszków, a gdy wystygnie, wstawić do lodówki, by się stężała.
Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje, dopełnić szklankę gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Masło, cukier i żółtka utrzeć na puch, a następnie dodać kakao, spirytus - dalej ucierając, a na końcu żelatynę i pianę z białek. Masę dokładnie wymieszać z pokrojonymi w kostkę galaretkami i osączonymi wiśniami(część można zostawić do dekoracji ciasta). Przygotowaną masę wyłożyć bardzo szybko na upieczone i ostudzone ciasto. Udekorować startą czekoladą, wiśniami i kawałeczkami galaretek.

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz