sobota, 8 grudnia 2012

Kokosanki



Składniki na ciasto:

- 35 dag mąki,
- 1 margaryna,
- 1 łyżka masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany,

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojoną margarynę oraz resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć
w folię i włożyć do zamrażarki na 1 h.



 

 

 

 

Piana:

- 2 białka,
- 15 dag cukru,
- 1 łyżka octu

Ubić białka z cukrem i octem na puszystą pianę.

Ciasto rozwałkować na 3 mm. Wykrawać krążki
i smarować je pianą z białek. Piec na złoty kolor w 160 stopniach. 



 







Ciasteczka można przekładać masą grysikową lub kokosowo-alkoholową w zależności od upodobań smakowych ;)



Masa grysikowa:

- 2 szkl. mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 4 łyżki grysiku,
+ 1 kostka masła 

Ugotować mleko z cukrem i grysikiem na gęstą kaszkę. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem na puszystą masę. 

Masa kokosowo-alkoholowa:

- 1 szkl. wódki,
- 1 szkl. kokosu,
- 1 szkl. grysiku,
- 3/4 szkl. cukru,
+ 1 kostka masła

Wszystkie składniki(oprócz masła) wymieszać i pozostawić na ok. 12 h, aby się "przegryzło". Następnie utrzeć z masłem na puszystą masę.

Dodatkowo:

- 15 dag kokosu

Sklejanie ciastek:

Ciasteczka smarować masą i sklejać, tak aby piana była od zewnętrznej strony. Obtaczać w kokosie.

PS. Zamiast kokosu można użyć mielonych orzechów.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz