środa, 13 marca 2013

Tort kawowo-orzechowy



Biszkopt:

- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 20 dag mielonych orzechów,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Przesianą mąkę, proszek i orzechy wymieszać, po czym połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy (średnica 22 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 min w tepm. 160 stopni C.



Masa kawowa:

- 4 jajka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 300 g masła,
- 100 g margaryny,
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 30 ml wody,
- 2 łyżki spirytusu


Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Jajka sparzyć we wrzątku, a następnie ubić z cukrem na sztywno(na parze). Masło i margarynę ubić w osobnym naczyniu, a gdy powstanie puszysta masa, dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu wlać rozpuszczoną kawę, a następnie spirytus.


Poncz:

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki spirytusu,
- 1 łyżka cukru,
- 100 ml wody


Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.


Dodatkowo:

- płatki migdałowe,
- polewa czekoladowa


Przekładanie ciasta:



Biszkopt przekroić 2 razy tak, aby powstały 3 blaty ciasta. Każdy blat nasączyć ponczem i smarować masą kawową. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, a brzegi obsypać płatkami migdałowymi. Ozdobić wg własnych upodobań.


Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz