środa, 6 marca 2013

3 BiT'



Biszkopt:

- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno mikserem. Wsypać cukier i ciągle ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wsypać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy i piec ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ostudzić ciasto (można odciąć wierzch biszkoptu, aby masa się lepiej trzymała).



Masa budyniowa:

- 2,5 szkl. mleka,
- 1 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/2 kostki masła,
Szklankę mleka wymieszać z mąką, cukrem i żółtkami, a resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną masę i gotować chwilę, aby powstał gęsty budyń. Ostudzić,a następnie utrzeć z masłem na puszystą masę.




Dodatkowo:

- 1 paczka krakersów,
- 3 paczki herbatników szkolnych,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- gorzka czekolada

Masa śmietankowa:

- 1/2 l śmietany kremówki 30%,
- 2 śmietanfixy,
- 2 łyżki cukru pudru
Ubić schłodzoną śmietanę, a następnie połączyć z cukrem pudrem i śmietanfixami. 

Przekładanie ciasta:

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Następnie poukładać herbatniki, rozsmarować na nich karmel z puszki, a potem ułożyć krakersy. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę i posypać startą, gorzką czekoladą.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz