Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywno mikserem. Wsypać cukier i ciągle ubijając
dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wsypać razem z proszkiem do pieczenia i
wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy i piec ok. 30 min w temp. 160
stopni. Ostudzić ciasto (można odciąć wierzch biszkoptu, aby masa się lepiej
trzymała).
Masa budyniowa:
- 2,5 szkl. mleka,
- 1 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/2 kostki masła,
Szklankę
mleka wymieszać z mąką, cukrem i żółtkami, a resztę mleka zagotować. Do
gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną masę i gotować chwilę,
aby powstał gęsty budyń. Ostudzić,a następnie utrzeć z masłem na
puszystą masę.
Dodatkowo:
- 1 paczka krakersów,
- 3 paczki herbatników szkolnych,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- gorzka czekolada
Masa śmietankowa:
- 1/2 l śmietany kremówki 30%,
- 2 śmietanfixy,
- 2 łyżki cukru pudru
Ubić schłodzoną śmietanę, a następnie połączyć z cukrem pudrem i śmietanfixami.
Przekładanie ciasta:
Na
wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Następnie poukładać
herbatniki, rozsmarować na nich karmel z puszki, a potem ułożyć
krakersy. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę i posypać startą, gorzką
czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz