które na pewno pięknie ozdobią nasze stoły wielkanocne:)
Składniki na ciasto:
- 1 jajko,
- 4 szklanki mąki,
- 2,5 dag drożdży,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania koszyków
Mleko
podgrzewamy w garnuszku. Gdy już będzie ciepłe, zdejmujemy z ognia i
dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ok. 3 łyżek mąki. Mieszamy
wszystko dokładnie i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia
drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą oraz dodajemy jajko i
olej. Gdy drożdże będą "kipieć", wlewamy je do reszty składników i
wyrabiamy ciasto. Im dłużej będziemy je wyrabiać, tym ciasto będzie
lepsze:) Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy
ściereczką i czekamy, aż do podwojenia jego objętości.
Przygotowujemy
miskę żaroodporną o średnicy ok. 20 cm. Miskę odwracamy "do góry
nogami" i wykładamy folią aluminiową. Z wyrośniętego ciasta robimy
wałeczki, układamy je na misce (najpierw pionowo) a później przeplatamy
pomiędzy sobą, tak jak pleciemy koszyki z wikliny. Gdy ukończymy pleść
naszą dolną część koszyka to smarujemy go jajkiem. Pieczemy w piekarniku
w temperaturze 170 stopni do złotego koloru ok. 20 min.
Następnie
z 3 dość długich wałeczków pleciemy warkocz "a'la obwarzanek" o
średnicy naszej miski. Natomiast ostatnim elementem naszego koszyka jest
rączka, którą również pleciemy z 3 wałeczków ciasta tworząc warkocz.
Nakładamy nasz warkocz na miskę, aby był wygięty i w takiej pozycji
pieczemy nasze elementy koszyka. Oczywiście wcześniej smarujemy je
jajkiem.
PS.
Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 koszyczki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz