Biszkopt:
- 6 jajek,- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 20 dag mielonych orzechów,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z
białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej
ubijać. Przesianą mąkę, proszek i orzechy wymieszać, po czym połączyć z ubitymi jajkami.
Przełożyć ciasto do formy (średnica 22 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec
ok. 30 min w tepm. 160 stopni C.
Masa kawowa:
- 4 jajka,- 6 łyżek cukru pudru,
- 300 g masła,
- 100 g margaryny,
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 30 ml wody,
- 2 łyżki spirytusu
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Jajka sparzyć we wrzątku, a następnie ubić z cukrem na sztywno(na parze). Masło i margarynę ubić w osobnym naczyniu, a gdy powstanie puszysta masa, dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu wlać rozpuszczoną kawę, a następnie spirytus.
Poncz:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,- 2 łyżki spirytusu,
- 1 łyżka cukru,
- 100 ml wody
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- płatki migdałowe,- polewa czekoladowa
Przekładanie ciasta:
Biszkopt przekroić 2 razy tak, aby powstały 3 blaty ciasta. Każdy blat nasączyć ponczem i smarować masą kawową. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, a brzegi obsypać płatkami migdałowymi. Ozdobić wg własnych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz