czwartek, 15 listopada 2012

Kremówka

Błyskawiczne ciasto, które prezentuje się znakomicie, a jeszcze lepiej smakuje.



Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,  
  • cukier puder do posypania

I część kremu:


  • 1 litr mleka,  
  • 1 cukier waniliowy,  
  • ½ kostki masła,  
  • 1 szklanka cukru

II część kremu:

  •  ½ litra mleka,  
  • 2 jajka,  
  • 1 szklanka mąki tortowej,  
  • 1 budyń śmietankowy
Upiec 2 spody z ciasta francuskiego.

Składniki z I części kremu zagotować, a z II części dokładnie zmiksować. Do gotującej I części wlać II część kremu i gotować około 3 minut, cały czas mieszając. Ostudzić i rozmiksować przez 1 minutę. Wylać na 1 spód krem i przykryć 2 plackiem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Rady: Zamiast ciasta francuskiego można użyć herbatników lub krakersów, co skróci czas przygotowania ciasta i znacznie go ułatwi.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz