czwartek, 15 listopada 2012

Ciasto cappuccino z bakaliami


Połączenie kawy, bakalii i gorzkiej czekolady… to doskonałe ciasto na rodzinne przyjęcia. Zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom, a zwłaszcza wszystkim smakoszom kawy:)



Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Wsypać cukier i ciągle ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wsypać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy
i piec ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ostudzić ciasto (można odciąć wierzch biszkoptu, aby masa się lepiej trzymała).


Masa budyniowa:

  • 2 pełne szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka rodzynek 
  • 1/2 szklanki kokosu 
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 gorzka czekolada

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie razem z cukrem i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę i masło  utrzeć, dodać budyń i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać rodzynki, kokos, płatki migdałowe, posiekaną czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać (zostawić troszkę bakalii i czekolady na wierzch ciasta). Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt. 

Masa cappuccino:

  • 1 szklanka mleka
  • ¾  szklanki Cappuccino orzechowego (w proszku)
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"  
  • 1 łyżka żelatyny

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę i cappuccino, ostudzić, schłodzić w lodówce. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Udekorować bakaliami i posiekaną gorzką czekoladą, Schłodzić w lodówce. 

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz