niedziela, 7 kwietnia 2013

Babka drożdżowa

 Składniki:

- 0,5 kg mąki pszennej,
- 0,5 szkl. cukru,
- 5 dag drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- 1/4 kostki margaryny,
- 1 jajko,
- 2 zółtka,
- 100 g rodzynek

Wykonanie:

Mleko podgrzać i podzielić na dwie części. Do jednej wsypać cukier, łyżkę mąki, pokruszyć drożdże, a następnie wymieszać i poczekać, aż trochę wyrośnie. Drugą część mleka połączyć z margaryną do jej rozpuszczenia. Rodzynki sparzyć gorącą wodą i odcedzić na sitku. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z rodzynkami, a następnie dodać jajka, wyrośnięte drożdże i mleko z margaryną. Połączyć wszystko ze sobą i wyrobić na gładkie ciasto (aż zacznie odchodzić od ręki). Odłożyć w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie napełnić nim formy (mniej więcej do połowy) i czekać, aż znów podrośnie i zapełni całą formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min. w 170 stopniach C.

Smacznego :)

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz