niedziela, 7 kwietnia 2013

Miętusek



Biszkopt:

- 5 jajek,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Mąki, proszek i kakao wymieszać, przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 min w tepm. 160 stopni C. Przekroić po wystudzeniu.

 

Masa miętowa:

- 150 g miętowych landrynek,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1,5 szkl. mleka,
- 1/4 szkl. wody,
- 2 łyżki cukru,
- 150 g masła,
 - opakowanie tic-tac’ów

Landrynki zalać wodą, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do ich rozpuszczenia. W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń z cukrem. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń. Gdy zgęstnieje dodać wcześniej przygotowany, ciepły syrop miętowy. Wystudzić budyń. 
Tic-tac'ki rozgnieść i rozpuścić w 1- 2 łyżek wody. Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce dodawać zimny budyń, wlać rozmieszane tic-tac'ki i zmiksować na jednolitą masę. 

Masa śmietankowa:

- 200 ml śmietany kremówki,
- 1 galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkanki wrzątku. Przestudzić. 
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z galaretką. 

Dodatkowo:

- starta, gorzka czekolada

Kolejność:

Biszkopt - masa miętowa - biszkopt - masa śmietankowa - gorzka czekolada

Smacznego ;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz