niedziela, 21 kwietnia 2013

Mousse cake

Lekki biszkopt przekładany puszystą pianką z delikatną nutą brzoskwiniowo-kokosową... zachwyca smakiem ;)

Biszkopt:

- 6 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno mikserem. Wsypać cukier i ciągle ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wsypać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy i piec ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ostudzić ciasto.

Masa:

- 0,5 kg zmielonego sera białego,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 Śnieżki,
- 400 ml śmietany 30%

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i ostudzić. Śmietanę ubić ze śnieżkami, następnie dalej ubijając, dodać zmielony ser i wlać ostudzone galaretki. Gdy masa  zacznie tężeć wyłożyć ją na przekrojony biszkopt i przykryć drugą częścią ciasta.

Dodatkowo:

- słoiczek dżemu brzoskwiniowego,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 1/3 kostki masła,
- 2 łyżki cukru

Na patelni rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać wiórki kokosowe i prażyć przez chwilę. Ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym, a na wierzch wyłożyć uprażony kokos. Schłodzić w lodówce.

Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz