Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Z
białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej
ubijać. Mąki, proszek i kakao wymieszać, przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami.
Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec
ok. 30 min w tepm. 160 stopni C.
- 1 szk. cukru,
- 350 g masła,
- 500 g wiórków kokosowych,
- cukier waniliowy - 32 g
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać kokos i gotować, aby masa zgęstniała (ok. 15 min). Na końcu wkroić masło i wymieszać, aż do powstania jednolitej masy. Ostudzoną masę kokosową wyłożyć na biszkopt.
- 100 g mlecznej czekolady,
- 50 g masła,
Czekoladę połamać, rozpuścić i wymieszać z masłem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepła wylać na masę kokosową. Schłodzić w lodówce.
Masa kokosowa:
- 1 litr mleka,- 1 szk. cukru,
- 350 g masła,
- 500 g wiórków kokosowych,
- cukier waniliowy - 32 g
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać kokos i gotować, aby masa zgęstniała (ok. 15 min). Na końcu wkroić masło i wymieszać, aż do powstania jednolitej masy. Ostudzoną masę kokosową wyłożyć na biszkopt.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady,- 100 g mlecznej czekolady,
- 50 g masła,
Czekoladę połamać, rozpuścić i wymieszać z masłem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepła wylać na masę kokosową. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz