Składniki na ciasto:
- 35 dag mąki,- 1 margaryna,
- 1 łyżka masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany,
Mąkę
przesiać do miski, dodać pokrojoną margarynę oraz resztę składników i
wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć
w folię i włożyć do zamrażarki na 1 h.
w folię i włożyć do zamrażarki na 1 h.
Piana:
- 2 białka,- 15 dag cukru,
- 1 łyżka octu
Ubić białka z cukrem i octem na puszystą pianę.
Ciasto rozwałkować na 3 mm. Wykrawać krążki
i smarować je pianą z białek. Piec na złoty kolor w 160 stopniach.
i smarować je pianą z białek. Piec na złoty kolor w 160 stopniach.
Ciasteczka można przekładać masą grysikową lub kokosowo-alkoholową w zależności od upodobań smakowych ;)
Masa grysikowa:
- 2 szkl. mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 4 łyżki grysiku,
+ 1 kostka masła
Ugotować mleko z cukrem i grysikiem na gęstą kaszkę. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem na puszystą masę.
Masa kokosowo-alkoholowa:
- 1 szkl. wódki,
- 1 szkl. kokosu,
- 1 szkl. grysiku,
- 3/4 szkl. cukru,
+ 1 kostka masła
Wszystkie
składniki(oprócz masła) wymieszać i pozostawić na ok. 12 h, aby się
"przegryzło". Następnie utrzeć z masłem na puszystą masę.
Dodatkowo:
- 15 dag kokosu
Sklejanie ciastek:
Ciasteczka smarować masą i sklejać, tak aby piana była od zewnętrznej strony. Obtaczać w kokosie.
PS. Zamiast kokosu można użyć mielonych orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz