Biszkopt orzechowy:
- 6 jaj,- 6 łyżek cukru,
- 18 dag zmielonych orzechów,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Mąkę, proszek i orzechy wymieszać i połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 30 min w tepm. 160 stopni C.
Biszkopt makowy:
- 3 jaja,
- 2/3 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szkl. suchego maku
- 50 g masła
Czekoladę połamać, rozpuścić i wymieszać z masłem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepłą wylać na ciasto.
Z
białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej
ubijać. Mąkę, proszek i mak wymieszać i połączyć z ubitymi jajkami.
Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec
ok. 25 min w tepm. 160 stopni C.
Masa I:
- 1 szkl. wódki,
- 1 szkl. kokosu,
- 1 szkl. grysiku,
- 3/4 szkl. cukru,
+ 1 kostka masła
Wszystkie
składniki(oprócz masła) wymieszać i pozostawić na ok. 12 h, aby się
"przegryzło". Następnie utrzeć masło i dodawać po łyżce wcześniej przygotowanej "masy" dalej ucierając.
Masa II:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 70 g rodzynek (można namoczyć w alkoholu)
- 70 g rodzynek (można namoczyć w alkoholu)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło ubić z cukrem pudrem i dodać ostudzoną czekoladę. Połączyć z rodzynkami i wyłożyć na ciasto.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady,- 50 g masła
Czekoladę połamać, rozpuścić i wymieszać z masłem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepłą wylać na ciasto.
Przekładanie ciasta:
Biszkopt orzechowy przekroić na 2 części. Na jedną część wyłożyć masę I, następnie biszkopt makowy, później masę II i przykryć drugą częścią biszkoptu orzechowego. Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować wg uznania, najlepiej orzechami i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz