Składniki:
- 1 kostka margaryny lub masła,
- 2 szkl. mąki,
- 2 szkl. cukru, (+łyżka cukru do piany)
- 10 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kg mielonego sera białego,
- puszka brzoskwiń,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g wiórków kokosowych
Wykonanie ciasta:
Zagnieść ciasto z połowy kostki margaryny, 2 szkl. mąki, 1 jajka, 1 szkl. cukru i proszku do pieczenia. Rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Nakłuć w kilku miejscach i podpiec ok. 10 min. w 160 stopniach C. Zostawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
Połowę margaryny utrzeć z cukrem, 4 jajkami i 5 żółtkami. Następnie dodać zmielony ser i mąkę ziemniaczaną, utrzeć na gładką masę. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki. Masę serową wyłożyć na ostudzone ciasto i poukładać na niej kawałki brzoskwiń.
Beza kokosowa:
Z 5 białek ubić sztywną pianę, dodać łyżkę cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe oraz delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę serową z brzoskwiniami i piec ok. 45 min. w 170 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz