niedziela, 10 lutego 2013

Faworki, chrusty, chruściki...

Te faworki zawsze się udają, są bardzo leciutkie, kruche i mają pełno pęcherzyków powietrza.
Mają tylko jedną wadę... zbyt szybko znikają ze stołu ;)

Składniki na ciasto:

- 2 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 3/4 szkl. gęstej śmietany,
- 1 łyżka spirytusu,
- sól do smaku,
 

Dodatkowo:

- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania,


Sposób wykonania:

Z podanych składników zarobić ciasto, uderzać go wałkiem w celu wtłoczenia w niego pęcherzyków powietrza. Ciasto nie może nam się kleić do rąk, dlatego w przypadku zbyt małej ilości mąki(zależy to od wielkości jajek i gęstości śmietany), dlatego należy jej dosypać troszkę więcej. Zawinąć w folię, aby nie wyschło i odłożyć do lodówki na ok. 20 min. Następnie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy(całość na raz się nie zmieści). Nożem lub radełkiem wycinać paseczki, następnie podzielić na mniejsze fragmenty, nacinać na środku i przeplatać, tworząc faworki. Smażyć w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć zbędną ilość tłuszczu. Gdy troszkę przestygną, posypać cukrem pudrem.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz