wtorek, 19 lutego 2013

Pierniczki

 

 

 

 

Składniki:

- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka miodu,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników,
- 2,5 dag drożdży,
- 2,5 dag masła




Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem. Podgrzać miód z przyprawą, dodać sodę i wlać do mąki z cukrem.  Pokruszyć drożdże, wkroić masło i dodać jajko. Następnie wyrobić na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy nie zbyt cienko i wykrawać pierniczki różnymi foremkami. Piec w piekarniku w 170 stopniach do ich zrumienienia ok. 15 min. Udekorować wg własnego uznania.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz