niedziela, 10 lutego 2013

Różyczki karnawałowe

Troszeczkę inna odmiana faworków ;)



Składniki na ciasto:

- 2 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 3/4 szkl. gęstej śmietany,
- 1 łyżka spirytusu,
- sól do smaku,










Dodatkowo:

- literatka, kieliszek i mała zakrętka
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania,
- marmolada (ja użyłam sosu truskawkowego)









Sposób wykonania:

Z podanych składników zarobić ciasto, uderzać go wałkiem w celu wtłoczenia w niego pęcherzyków powietrza. Ciasto nie może nam się kleić do rąk, dlatego w przypadku zbyt małej ilości mąki(zależy to od wielkości jajek i gęstości śmietany), dlatego należy jej dosypać troszkę więcej. Zawinąć w folię, aby nie wyschło i odłożyć do lodówki na ok. 20 min. Następnie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy(całość na raz się nie zmieści). Z ciasta wycinać kółka trzech rozmiarów, by potem móc je składać w różyczkę. Każde kółeczko nacinać na brzegach w kilku miejscach. Następnie układać po trzy kółka (od największego do najmniejszego). Najlepiej sklejać je białkiem i nacisnąć palcem na środku różyczki, żeby się nie rozpadły przy smażeniu. Wrzucać je na gorący olej, najpierw "płatkami do dołu", później piec z drugiej strony na złoty kolor. Wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć zbędną ilość tłuszczu. Gdy troszkę przestygną, posypać cukrem pudrem i nałożyć marmoladę. 

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz